Friday, 3 February 2012

Kenapa saya di sini??


“knpa awk nk blajar kt timur tengah?? Apa yg best nye??”
“timur tengah ni adalah bumi anbiya’, bumi barakah”

Ini lah jwpan common bgi pelajar2 timur tengah n bgi plajar2 yg mmasang impian utk blajar di tanah suci itu.. namun sjauh manakah kita merasai keberkatan bumi anbiya’ itu?
Padahal, hati kita disucikan dgn amalan dan bukannya tanah suci itu yg menyucikan hati kita.. perasaan izzah berada di bumi ini hanya dirasai oleh ssiapa yg mmbuka hatinya seluas2nya utk mnadah kberkatan itu.. krana,, hati dan rasa itu disentuh oleh Allah utk sseorg itu mrasainya..
Hati ini juga msih tercari2 rsa izzah itu,, mungkin, Allah belum mnyentuh hati ini, krana ia msih bergelumang dgn maksiat dan dosa.. Astaghfirullah..

Jika ditanya,, apakah ssuatu yg saya rse terkesan di hati, spanjang brada di bumi Jordan ni?? Sy akan jwb, “msih mncari”.. bgitu daifnya iman ini, sdangkan, hidup sy stiap hari, mmijak bumi di mana para sahabat dan para syuhada mnumpahkn darah mreka krana mnjulang kalimah Allah itu.. ttapi, apakn daya, hati ini msih mncari..

Nmun,, jika dikoreksi hati ini, sy mnjumpai secebis jwpan. Sy rse sgt terkesan dgn kisah perang yarmouk yg di sana ada sbuah kisah yg mngambarkn ttg indahnya islam.. dlm pperangan yarmouk, diceritakan bhwa rmai org2 kafir mmeluk islam krana kesan dakwah sahabat2 yg utuh aqidahnya dan scara langsungnya mndapat tarbiyah dri madrasah rasul, dan yg pling pnting, mreka mmilih islam krana sedar akan keindahan islam itu sendiri..
Dalam pperangan itu, seorang ketua tentera yg mmimpin pihak org kafir, bernama George, juga mmeluk islam, hnya terkesan dgn sepotong ayat ungkapan panglima tentera islam, Khalid Al-Walid:

“Di hadapan Allah, kita sama semuanya, baik dia orang yang kuat, orang yang lemah, yang terdahulu atau yang terkemudian masuk Islam. Orang yang datang kemudian lebih tinggi kedudukannya daripada orang yang terdahulu memeluk Islam, kerana kami yang terlebih dulu masuk Islam, yakni menerima Islam ketika Rasulullah masih hidup dan kami dapat menyaksikan turunnya wahyu kepada Baginda S.A.W. Sedangkan orang yang masuk Islam kemudian, tidak menyaksikan apa-apa yang kami saksikan. Oleh itu, sesiapa sahaja yang memeluk Islam yang datang terakhir, maka dia akan lebih mulia kedudukannya, malah lebih besar pahalanya kerana dia memeluk Islam tanpa menyaksikan bukti yang lebih meyakinkannya terlebih dulu”.

Setelah George mmeluk islam dlm pperangan itu, beliau mneruskan pertempuran sehingga syahid dlm pprangan itu juga.. begitulah indahnya hidup insan yg Allah menghendaki kebaikan utk dirinya..

(sbgai tambahan, klik di sini)

Siapakah org yg paling dikagumi keimanannya??
Sabda Rasulullah s.a.w: “Kalau kamu ingin tahu siapa mereka, mereka ialah umatku yang hidup selepasku. Mereka membenarkan Al Quran dan beriman (melaksanakan) semua isi kandungannya. Merekalah orang yang paling menakjubkan imannya”. (Riwayat Al Bazzar)
Adakah kita termasuk dlm golongan ini??

Itulah sepotong dri kisah pperangan Yarmouk yg medannya adalah tanah2 dan pasir2 yg kupijak sehari2 utk mngutip mutiara2 ilmu..3 comments:

  1. MasyaAllah!!!
    Diri ini pun msih dhaif..Astaghfirullah..
    Sama2 lah kte berdoa memohon agar hati kita ini disentuh oleh Allah..amin!!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete